2010. szeptember 30., csütörtök

Pezsgés

Meglepő, de a pezsgés abbamaradt. Tíz nap alatt a borok szárazra forrtak.
Hazahoztam a tejfehér cuccokból egy kis kóstolót. Nagyon jó savakkal bíró friss bor lesz, az már az élesztős íz mögül is kitűnik. Egy üveggel próbaderítést is végzek, kicsi bentonitra engedtem rá a bort. Ma reggelre már egész szépen letisztult a konyhaasztalon.

Gyors derítést akarok végezni, még a fejtés előtt. Mivel nem nagyon akarom nyitogatni a tartályokat, a bekeverést szárazjéggel szerettem volna megoldani (ezt itt olvastam), de ennek a beszerzése kicsit macerás. Ezért a szódásszifonhoz fordultam. Ebben is széndioxid van és, ha egy szép hosszú vékony csővel az ormányát meghosszabbítom és ezt a borba vezetem, akkor ezzel szépen át tudom kevertetni, úgy hogy nem engedem hozzá az oxigént. A bekerülő gáz még talán frissít is a boron egy kicsit és a széndioxid pára megül a bor tetején, elzárva attól az ártó levegőt.
Ezt a lezárást szeretném még fokozni azzal, hogy az úszófedelet is ráteszem a borokra, és hogy ne nyomja ki a túlfolyón a bort, a csapon leengedek belőle egy üvegnyit. Néhány nap múlva pedig meg lesz az első fejtés is az alapkénezéssel.

4 megjegyzés:

fiatalborivo írta...

Hiába, nincs ami sokáig forrjon ilyen cukorfokok mellett. Nálunk is a fehér kb 10 napig a vörös kb egy hét alatt lecsendesedett.

Samu László írta...

Reggel bekevertem a bentonitot a tartályokba. A tetejüknél beleszagolva még csípett a szénsav, de már semmi buborékmozgás nem volt a tetején. Sőt az egyik tartály középső csapján leengedve egy kis bort már határozottan tisztább mint kedden.
Idén nálam minden adott volt a gyors erjedéshez, kapott tápsót a pince hőmérséklete 17 fok és persze a cukor sem volt brutál mennyiségű, amit meg kellett zabálniuk a gombáknak. Nem lesz ez annyira rossz év, mint ahogy néhányan temetik.

ISándor írta...

Szia Samu

Hogy sikerült a szódásszifonos széndioxidos keverés? Mi a tapasztalat róla, vagy végül mégis sikerült szárazjeget beszerezned?

Samu írta...

Szárazjeget nem szereztem, de a szódásszifon bevált. Ugyan elég kevés a két patron, de két lépcsőben sikerült rendesen megkevertetni. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy gyors egymásutánban nem tud működni a rendszer. Hagyni kell a szifont fölmelegedni két kevertetés után, és a csövet egy merevebb rúddal kell lent tartani mert a gáz azonnal a tetejére hozná a folyadéknak. Összességében jó kis kisipari módszer annak aki nem engedhet meg magának egy nagy tartályt rendes reduktorral.