2010. január 14., csütörtök

Házhely szemle és bormustra

A teleknek nagyon mostoha sorsa volt tavaly. El van gazosodva és a csipkebokrok újra kezdik visszahódítani a területet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly tavasszal beadtam a kisház terveket az Építéshatóságnak és az óta is kitartóan levelezünk. Kb. háromszor kértek hiánypótlást, úgy hogy mindig megvárták a 30-60 nap leteltét. Hogy miért nem egyszerre kérték be a cuccokat az számomra rejtély (tartok tőle, hogy hivatalaink szürkeállományát nem a legkiválóbb koponyák erősítik). Eközben Áron barátom egyszer újratervezte az épületet, itt is köszönöm neki még egyszer ( mert az ÉMI minősítés a hivatalnokok mániája). Már majdnem a finishbe ért az engedélyezés csak mára tűzött ki a hatóság egy helyszíni szemlét. Itt jól megállapították, hogy az építkezést még nem kezdtük meg. Szerintem a szemle valódi célja az volt, hogy ha elkezdtük az építkezést, akkor jól megbüntessenek.
Mivel a szemlét délelőtt 11-re tűzték ki, az jól félbevágta a napomat. Egész napra szabit vettem ki és a délutánt a pincében töltöttem. Kiszivattyúztam a megint bokáig érő vizet, végigkóstoltam a hordókban pihenő borokat. A tartályokat, amik idestova fél éve üresen állnak kisúroltam trisós vízzel majd átmostam citromsavas vízzel és jól kiöblítettem őket. A 2008-as muskotály maradékát egy hordóba fejtettem, ott pihen tovább. Ami nem fért be a hordóba azt üvegballonba szivattyúztam és ekkor elpattant a ballon. Húsz liter bor vált az enyészet martalékává. Az idei muskotályt lefejtettem a finomseprőről, szép illatos vastag édes bor. Zozó nagy kedvence lesz!
A többi tételt nem bántottam, kell még nekik az idő.
Az üresen maradt hordót feltöltöttem törzsoldatos vízzel, így a hordókénezést elfelejthetem egy időre. Mire lehordtam azt a baromi sok vizet rendesen kikészültem.

5 megjegyzés:

tóni bá. írta...

szia laci. ahogy elnézem neked se kell a bajokért a szomszédba menned. én is az összel kértem kölcsön egy 50 -l-es ballont és ahogy elkezdtük kimosni abban a pillanatban kiment az oldala. vehettem újat a tulajnak, 7500 ft-ért.a pincében meg egy 15 l-es tele borral ment tönkre, úgy hogy amikor kihúztam a dugót ,akkor az alja levált . tanulság: az üveg edényzet tel vigygyázni kell...

RAMBO írta...

Közben eszembe jutott, hogy a csersavas muskotályodat lederíthetnéd tojásfehérjével: gyönyörűen kiveszi a savat belőle. Lehet, hogy ihatósabb lesz a borod.

Unknown írta...

Én maximálisan vigyáztam az üvegedényeimmal...mégis 34 liter borom folyt el amikor elpattant a ballon...egy másik meg minden előzmény nélkül végigrepedt...szánalmas ezeknek a minősége...
Volt ahol alig 1mm-es volt a falvastagság, máshol meg majd fél centi...

Tóni bá gyrböl írta...

Márton teljesn igazad van az én 50l-es ballonom -amit úgy kértem kölcsön- annak is az oldala talán ha 1 mm-eslehetett, majd megmérem műszerrel, de igen vigyázni kell az üvegedénnyekkel. még jó hogy nem pálinka volt benne.

Névtelen írta...

Én is leteszteltem Samci a borodat!:))
A garattesztet végeztem el,nagy odafigyeléssel!
Megállapítottam hogy kitűnőre vizsgázott a bor!:))))

Zozó