2010. február 8., hétfő

Hólapátolás

Szép mennyiség esett. Ellapátoltam a kapuból meg az autók környékéről, kiástam egy utat a kisházhoz. Aztán elgondolkodtam. Minden nyáron nagy problémát jelent, hogy ha ellátogat hozzánk iksz ezer ember, akkor megfelelően lehűtött bort tudjak kínálni nekik. A kert végében fellelhető pince csak enyhe hűvös hőmérsékletű, a hűtő kapacitása meg igen kicsi. Azt terveztem, hogy beszerzek valami régi használt hűtőt csak erre a célra, de ezt a beszerzést még nem ütöttem nyélbe.
Ellenben eszembe jutott, hogy a régiek, hogy “tették” el a hideget nyárra. Jégverembe hordták le a folyóról vágott jeget. Mivel a kis pincét nem nagyon használtam mostanság (néhány üveg pálinka várja benne sorsát), úgy döntöttem hűtővé alakítom. A jó hidegben kiszellőztettem, és most telehordtam hóval. A havat jól letapostam, ledöngöltem így szinte egy jégtömb lett belőle. Ahogy számolgattam kábé húsz köbméter havat nyelt el. Az ajtó vastagon szigetelve van hungarocellel meg purhabbal, a kis verempince náddal és földdel van letakarva, remélem elég lesz neki ez a szigetelés, és viszonylag sokáig tudom hűtőként használni.
Amikor ideköltöztünk a tereprendezéskor a bukszus bokor alatt találtam két téglát összefagyva. Az érdekessége a dolognak, hogy július közepe volt, kegyetlen kánikula. Azok a téglák még télen fagytak össze és a bokor alatt annyira nem mozdult a levegő, hogy megőrizték a hideget, még egy kis hó is volt rajtuk. Valami hasonlót szeretnék elérni itt is, csak kicsit nagyobb méretben. Meglátjuk, meddig marad meg odabent a jégtömb.

7 megjegyzés:

Kokó írta...

20m3 hó abba a pincébe? Samu, ezt akkor számoltad ki, amikor helycsinálás ürügyén megittad a pincéből azt a pár üveg páleszt?:-)

Koko

Samu írta...

Vazze Kokó! Tudod az a jó a hóban, hogy erősen tömöríthető. Számításaim alapját az képezte, hogy hány négyzetméterről hordtam be a negyven centi vastag havat. Szóval bekaphatod és azt a páleszt beléd fogom tölteni.

Névtelen írta...

Figyelj Kokó!
Samci miután belehúzott a lapátolásba meg az üvegbe a lehelete tüzet fogott így olvasztással is segített a tömörítésben!:)))
De ha elég gyorsan lapátolt akkor a súrlódás is segített!:)))
De azt is tudjuk hogy Samci nem a hibridgirnyók kategóriájába tartozik és ment már szikla arrébb a barlangba miatta,ezért el tudom képzelni a hómennyiséget amint önként összehúzódott! :))

Zozó

Névtelen írta...

Hülyék vagytok! :D

Egyébként a régi jégvermeket valóban vastag nádréteggel fedték le, az egyik legjobb szigetelő! :)

attisch

Zozó írta...

HIHI!
Egy picit húztuk Samcit! :)))
Viszont mit akarsz tárolni a veremben?
Ha valóban annyira tökéletesen fog működni mint a nagy régi vermek akkor a bornak az nem egészséges nem?
Pálinka meg ugye nem nagyon marad meg ugye? :)))
Zozó

Samu László írta...

A veremben nem tárolok semmit, csak ha jöttök hozzánk konszolidált részegeskedést tartani, akkor fogjuk itt lehűteni a garatravalót. Mivel a normál hűtő kapacitás kicsi, és a kutat az Andris miatt lezártam, ide sem tudjuk lelógatni a hűteni valót, marad a verem.

kedvesed írta...

...és persze azt se feledjétek, hogy Andris hatalmas és csöppet sem "hibridgirnyó" testével szintén besegített a hótömörítésbe! Úgy igyátok majd Nálunk nyáron a jó hideg sört, egyétek a hideg dinnyét!!!