Kéremszépen mozgalmas volt az év, csak lejegyezni nem volt
időm. Ami a lényeg, kipróbáltam a sorközök gyepesítését két éven keresztül,
sajnos nálam nem vált be. Részben miattam, nem volt időm lemenni, nyírni a
füvet idén nyáron. Nem volt brutális magasságú a gaz, de nem volt szép látvány.
Meg ezen a nagyon kötött agyagtalajon talán jobban kiszellőzik a föld, ha
mozgatva van a talaj.
A metszést idén is Éva néniék rendezték, sajna a
közreműködésem nélkül. Nagyon szépen megcsinálták, csak azt sajnálom, hogy nem
volt időm kimenni az erdőszélre egy kicsit csattogtatni az ollót. Sok helyen
előtörtek az akácok, azokat is kivagdosták, egy kicsit a drótokat is rendezték,
és a néhány tőkepótlást is szépen fölhúzták, hogy tőkefejet lehessen kialakítani
rajtuk. Idén a zöldmunka a meleg nyár és kevés csapadék miatt nem volt
rettenetes, és a szőlő jó egészségben érte meg a szüretet. Augusztus végén egy
próbaszürettel indítottam, csak néhány ládával szedtem a családnak és a
kollégáknak és már akkor fürtök, hogy nagyon kicsik a szemek és a fürtök is kisebbek
a megszokottnál. Na de az ízük már akkor is eszméletlen édes volt.
A szüretre nagyüzemi bográcsozással készültünk, két
bográcsban főtt az ebéd és nem sok maradékot kellett hazavinni. Nagyon jó lett
a Csilis bab és a tarhonya is (köszi Kicsim). Az eredmény igencsak kevéske
lett, fele az eddigi években megszokott termésmennyiségnek. A harminc szüretelő
jómunkásember egy óra alatt lekapta mind és bepakolta a teherautóba. Kettőt nem
tudtam pislantani és már menni kellett ebédelni. A feldolgozás is hasonlóan
gyorsra sikerült, egy óra alatt a pincébe jutott a cefre. A cefrecsőcsúszda
nagyon bevált, tíz perc alatt le lehet vele küldeni háromszáz liter cuccot a
lenti szüretelőkádba. A zúzóbogyozót jövőre újra kell festenem, mert sokhelyütt
lepattogzott róla a festék. De ha minden a terveknek megfelelően megy, akkor a
tizenhatos szőlőfeldolgozás már nem a tarjáni kis pincében lesz, de erről majd
később.
Egy nap áztatás után leszivattyúztam a színmustot és szépen magára hagytam a pincében, hogy erjedjen szépen. Az eredményét viszonylag korán fejtettem, így sok maradékcukorral egy gyümölcsös desszertborom lett. Karácsony előtt egy kicsit már derítettem belőle és kóstolgattuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése