2008. október 30., csütörtök

Kövér Berta

Tegnap elmentem egy 620-asért. Kölcsönkértem egy viszonylag nagy autót és elrobogtam a megbeszélt találkára, meló után. A méreteken kicsit meglepődtem. Láttam már sokféleméretű tartályt, 600 literest is, de egy pincébe vagy feldolgozóba beállítva jóval kisebbnek tűnik, mint amikor be kell rakni azt a kocsiba. Kis forgatás és helyezgetés árán, pont befért, úgy hogy a lábak közrefogták az ülésemet.

A tartályról: Letina PZ 620l úszófedeles gumitömlős zárású. A tartályon 3 db krómozott, fél colos csap van középen és alul elhelyezve. A középen lévő csapról hamarabb lehet kóstolgatni a tisztuló bort. Másfél méter magas és 80 cm átmérőjű. Az alja enyhén kúposra van kiképezve, egy csappal a legalján. Így a teljes kiürítése a tartálynak sokkal könnyebb.


Amit bele töltök:
Négy hordóban forr az a bor, ami nem kapott hosszú héjon áztatást. Nem várok tőle sokat, csak egy kellemes “beszélgetőbort” szeretnék belőle. Ezt nem akarom túl sokáig fahordóban tartani, nehogy megfogja az ízét. A muskotálynak nem feltétlenül áll jól a fa íz vagy a csersavasság.
A napokba kimosogatom, összerakom az úszófedelet és kipróbálom. Csak akkor viszem le a pincébe, amikor belefejtem a bort, mert nem nagyon tudom egyedül mozgatni a jószágot.

5 megjegyzés:

ekkerjoz írta...

Ilyeneket gyártottam egy cimborának, 3-4-6 ezer literes kivitelben.
Úgy örültem, mikor készen lett...

Névtelen írta...

Nohát, én a második évben szereztem be egy ilyet, 3 hl-es kiszerelésben. A családi vállakozás rakta össze nekem, de a tiéd praktikusabb. A középső csap nálam hiányzik, de nagyon. Csak alul van, 5 cm-re az aljától, így az első fejtés előtt nem használható, folyton le kell kapdosnom az úszófedelet, egy kis érzékszervi bírálat végett. (Persze az alján van leeresztő.) Fahordóm viszont több okból nincs, de villányi borász haverok megmosolyogtak, amikor ezen aggódtam, kaptam tőlük barrique dongákat, aromazárós zacsiban, tavaly azt tettem bele... A szekszárdi cimbik csóválták a fejüket, de összességében pótolta a pár hónapos fahordós érlelést.

Névtelen írta...

Kedves mentula,
a chipszezes alapjaban veve borhamisitas az EUban (erdekes modon az USAban nem...) es szerintem is...

ekkerjoz írta...

Nekem vannak fahordóim, de nagyon régiek, sokkal jobban kedvelem a nagy üvegballonokat. Saválló tartályom is van, de az üveg átlátszó, jobban szeretem nézni a bort. Hiába, amatőr vagyok, de ez nem baj.

Névtelen írta...

Mér' lenne? Ha palackoznám, és ráírnám a cimkére, hogy tölgyfahordóban érlelt bor, az csalás. Ha szintetikus kemikália révén érném el az ízt, az hamisítás. Itt a barrique-os tölgy íz barrique-tölgyből származik. Ráadásul én ebből a borból úgyse adok nagyon senkinek, magamat meg nem verem át:) Viszont hiányozna az ízből az a kis árnyalat. Vagy a bortörvény konrétan tiltja? (amikor sok kevésbé természtes beavatkozást megenged...) Ráadásul hivatalosan forgalmazzák, és nyilvánvaló hogy majdnem minden "nagy" borász használja.