2012. január 17., kedd

Még mindig forr a bor

Kérem szépen, ez már a negyedik hónap, hogy a gombák pusztítják a cukrot és melléktermékként alkoholt és széndioxidot állítanak elő. Adnak ők még hozzá mást is a folyadékhoz, amit az ember fia szívesen magához vesz, de ezt most terjedelmi okok miatt nem részletezném.
A pincében öt fok és magas páratartalom uralkodik, de ez úgy tűnik, nem nagyon zavarja a jószágokat, hogy a dolgukat végezzék. Csak lelassítja az erjedést, de meg nem akasztja. A ballonokban szépen látszik, hogy a buborékok elpukkanak a tetején a habnak.
A tartályban meg még mindig erős a szénsav illata a porvédő és az úszófedél között.
A sillert (Kékfrankos) is megkóstoltam, de még nem fejtettem át. Szépen kezd letisztulni, még néhány napot adok neki, hagy pihengessen. Ízében még érzem az erjedési kesernyét, ez majd szépen elmúlik, és lesz 50 liternyi kedves borom. Fejteni, kénezni még nem érdemes, sok még a cukor. A nagy hordót kell még rendbe tennem és feltölteni vízzel. A szőlőben már régen nem jártam, majd az erdőt kell visszavágnom még a tél folyamán. De erre majd ki kell bökni egy egész napot.

7 megjegyzés:

Április írta...

Nem akarlak idegesíteni, de így az elmondásod alapján HA sok még a cukor, DE már kezd tisztulni, ÉS január van ÉS mindez egy sillernél történik, az az álmoskönyv szerint nem jelent jót. Persze a "sok" relatív, a "tisztul" szintén és bort meg csak kóstolva ítéljen meg az ember :)

Samu írta...

Hejj! Nem voltam elég konkrét. Szóval a tartályban a muskotály sok cukrot tartalmaz és egyátalán nem kezd tisztulni, hanem szép lassan erjed tovább.
És egy üvegballonban leledzik a siller, ami túl van az első fejtésen és kapott egy adag ként is már. Szóval ő szépen tisztul, és nemsokára másodszor is lefejtem.

Daeril írta...

Szia!

Korábban írtad, hogy keresnél termelőt komolyabb Kékfrankos szőlőre. Bejelentkeznék egy rédei ültetvénnyel. Szólj ha tényleg érdekel.

Samu írta...

Naná, hogy érdekel a dolog. Írj, légyszi emailt. A samulaci@gmail.hu ra.

kozveszelytelen írta...

A házi bornál nincs is finomabb, mi is csinálunk minden évben. Ha olvasgatni szeretnétek a borokról, ez az oldal nagyon hasznos lehet http://minu.me/-vinopedia

Daeril írta...

Szia!

A .hu-s címedről visszadobta a mailt. Küldtem a .com-ra az jó?

Unknown írta...

A fügeborom még forr kotyogóval van ellátva