2009. március 3., kedd

Favágás és Metszés


Kicsit hanyagoltam az írást mostanában. Ennek oka, hogy elmentünk síelni. A megelőző időben előre dolgoztam, hogy elmehessek szabadságra, most meg a maradékot próbálom letudni.
Még a nagy fagyok idején kimentem a szőlőbe és a környező erdőt egy kicsit visszavágtam. A kis motoros fűrész nehezen birkózott meg a nedves akáccal vagy én nem vagyok elég rutinos favágó. Nem könnyű feladat a nagy tüskéket kikerülni.


Azt terveztem, hogy a tavalyi szívásból okulva, idén még fagyos talajviszonyok mellett megmetszem a szőlőt. - A tavalyi szívás a márciusi metszés alatt a felázott agyagos talaj nyakig rám ragadt. - Egy sort megmetszettem, de az agyag nem volt annyira fagyos, hogy kényelmes legyen járni rajta, viszont rendkívül átfagyott tőle a lábam.
A metszés most is márciusra marad, és megint beragadok a sárba.

A metszőollókat fertőtlenítem metszés közben, hogy egyik esetleg fertőzött tőkéről ne hurcoljak tovább betegséget a másikra. Na azért a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha pihenni akarok egy kicsit, akkor kisétálok a fertőtlenítőben ázó másik ollóért, nem tőkénként fertőtlenítek. Nagyon nagy gond nem lehet, mert a beteg tőkéket még a nyáron kivágtam, és ki is vittem a szőlőből.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

milyen fertőtlenítőt használtál?

üdv,

Sz.

Samu írta...

Sima Hypo-t töményen. Más nem volt kéznél a háztartásban, ha ez nem elég, akkor nem is érdemes foglalkozni az egésszel.

Samu