2008. augusztus 8., péntek

Hordómosás

A kiszállított hordók oldalára rá volt írva, hogy kezelve vannak és néhány öblítés után tölthetők. De én ennek nem hittem. Ezek a hordók kigyalult vörösboros jószágok, tehát majdnem olyan mintha új hordók lennének, a kezelésüket is úgy kell végezni, mert különben a fa íz megfogja, amit bele töltök.
A kertben ideiglenes sátor alatt állomásozó hordókat feltöltöttem borkénes vízzel. Ezt 4-5 naponként cseréltem. A borkén nem hagyta megposhadni a vizet, ami a nyári napon a sátor alatt 40C-ra is melegedett.


Egy trisós-citromsavas forrázáson is túl vagyok. A bográcsban forralt vizet beletöltve a hordóba bedugózva himbálva azt, gőz képződik. Ezt kiengedve, majd gyorsan visszadugózva a lehűlő vízgőz és levegő egy szívó hatást hoz létre a hordó belsejében. Ez szinte kiszívja a fa pórusaiból a nem kívánatos íz anyagokat. Az elvileg készre kezelt hordóból sötétbarna lé folyt ki, ezt a cuccot nem szívesen láttam volna a borban.Ezután ismét feltöltöttem vízzel a hordókat és áztatom őket a következő forrázásig.

6 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Szia!

A citromsavas-trisós (így együtt) forrázásnak nincs sok értelme, mert az egyik lúg, a másik sav. Forrázni trisóval szoktak.

A citromsav jól jiszedi a hordóból a fa színt, az arra való.

Amikor kénes vízben áztatod, abba is tegyél jócskán a citromsavból.

Samu írta...

Természetesen külön-külön forráztam a vegyszerekkel, csak rosszul fogalmaztam.

Kössz a tippet az áztatáshoz, még egy-két hétig dolgozhat a citromsav.

Névtelen írta...

Szia!
Meg lehet tudni, hogy honnan vannak a hordók?
Érdekelne egy hasonló beszerzés...

Samu László írta...

www.pannoniauzlethaz.hu
Vitnyédi cég.

Unknown írta...

Müanyag hordót mivel lehet fertötleniteni bor tárolas elött? Az ecet mindt fertötlenitö szóbajöhet ??

Samu László írta...

Én nagyon tömény citromsavas vízzel fertőtlenítek. Nem szeretem az ecet szagát. Ha nagyon szennyezett az edény, akkor először trisós vízzel kell kimosni és utána kétszer háromszor alaposan kiöblíteni citromsavas vízzel.