2007. november 26., hétfő

Pincemunkák

Vasárnap meglátogattam a pincét. A képeken a dátum senkit ne tévesszen meg, nem vettem részt időutazás tanfolyamon csak egy olyan fényképezőgépet kaptam kölcsön ami ráírja a képre a dátumot, de én ezt nem tudtam és nem állítottam be a rendszeridőt.
Eredetileg hordókénezés lett volna a napirendi feladat. Kinyitottam a kis 100l-es hordót és enyhén égett kénlapot találtam. Ez azt jelenti, hogy ez a hordó elég rossz állapotban van. Nem veszi be a ként tehát, nincs benne oxigén(nem a vízbül veszi ki) tehát valami elhasználja, tehát penészes. Beleszagolva tiszta illata van, nem dohos, nem értem miért nem ég el a kénlap.
Hazahoztam a 100l-est és vettem hordótisztító szert meg diópácot, ha jó idő lesz indul a mosási hadművelet.
Ez itt a képen egy régi szúette szőlő daráló, a felújítása nem lesz kis meló.


Volt otthon egy felesleges kis fiókos fakkos szekrény, azt gondoltam jó lesz az apróságokat tárolni. Egyenlőre kóstolópoharak meg parafadugók vannak elszállásolva benne.

Íme a legújabb szerzeményem, egy 34l-es üvegballon. Fejtési gondjaim orvoslását várom tőle. Bort fejteni ilyen kis mennyiségben egyébként jó dolog, az ember megszívja a tömlőt és hopp egy kis korty beszalad a szájába, amikor töltődik a ballon, a száján koncentráltan jön ki az illat. Mámor!

Az ászokfa két akácoszlop, nem igazi, hogy kerek. Bandi bá ezt úgy orvosolta, hogy deszkát tett a hordók alá ami már elkorhadt. Tehát meg kell gyalulnom az oszlopokat, vagy új rendes ászokfát kell csináltatnom egy asztalossal.


A régi prést is fel kell újítanom, öntötvas lábazata van, igazi békebeli darab legalább egy mázsa. Le kell rozsdamaróznom, meg festenem. A kosarát is rendbe kell hoznom.

A Rizling meg megsértődött rám. Amikor betöltöttem a tartályba, olyan illata volt, hogy csoda. A töltés után a tartályban elégettem egy negyed szelet ként, hogy ne ecetesedjen be (nincs oxigén nincs baci). Ez két hete volt. Most vittem haza a borból, hogy megkostoljam. Eltűnt az illata, átvette a ként, és újbor lévén még zavaros is egy kicsit. Ehhez szerintem nem nyúlhatok legalább februárig. A többi meg derítés alatt áll, szóval nincs mit inni a pincében.

4 megjegyzés:

Zozó írta...

Hát ez tragédia!
Nincs iható pia a pincében? :-)))
Ez kész, innen már nincs lejjebb!
Azért ha mész dolgozgatni,
vigyél magaddal néhány litert,
nehogy kiszáradj! :-)

Szőlősgazda írta...

Egy tanács: ezt a darálót ne használd, kezeletlen öntöttvas a zúzója, esetleg vasas törésnyihez elegendő vasast vesz fel belőle a szőlő.

Unknown írta...

Szia Samu!
Tetszik az oldalad és a hozzáállásod.Hasonló cipőbe járok csak én 2002-be kezdtem,kis lépésekkel de azért haladok.Egyszer szívesen mégnézném a birtokodat.Egy nagyker cim ahol vásárolhatsz: Bp.XIII.Tataiút 7. Bravúr Kft.Sok sikert és kitartást.Üdv: Csikóborász(alias B.Tibor)

Samu írta...

Szőlősgazda!
Köszönöm a tanácsokat, a darálót tényleg csak kiállítási darabként tudom használni, mert minden farész el van szúvasodva. Amúgy is egy zúzó-bogyorót akartam a technológíai sorrendbe illeszteni.
Csikóborász!
Köszönöm a címet, ma meg is látogatom a helyet, itt van tőlem tíz percre, de nem szoktam arra járni. Szerintem egyszer én is szervezek egy kostolós nyílt napot mint Kezdőszőlész, ha lesz saját kóstoltatni valóm.