2010. szeptember 13., hétfő

Szüretre felkészülni

A héten minden este a szüretre való felkészüléssel telt. A terv az volt, hogy szombaton nekilátunk a szőlő leszedésének. Előszedtem a prés kosarát, átmostam magasnyomásúval, a nyomólapokat is átcsapattam. Vettem gyári új tápos zsákot, törzsoldatot sokat, trisót, citromsavat. Elmosogattam a kis műanyag hordókat, amibe a törköly kerül és ezeket mind bevágtam a kocsiba. Lecsattogtam a pincéhez és elkezdtem a nagytakarítást. A még tartályban lévő borokat kipalackoztam – ez jó sokáig tartott – a prést lemostam, ráraktam a kosarat, fölvagdostam a tápos zsákokat és beleraktam. Elmosogattam a tartályokat is, ehhez idén végre találtam egy jó kis segédeszközt. A Viledának van egy csempetisztító nyeles eszköze, egy kis szivacs van egy flexibilis fejen és ehhez egy rövid, de állítható rúd. Igen megkönnyítette a tartálytisztítási munkát, hogy nem kellett derékig bemásznom a tartályba. A szüretelő kádakat is elmosogattam.
Ezután minden ki és letisztított eszközt letakartam fátyolfóliával.
A pincébe a téli árvíz bemosott egy csomó sarat, ezt kivödröztem. És a raklapokat úgy rendeztem el, hogy az azokra pakolt szüretelő kádakkal könnyű legyen dolgozni.
A zúzóbogyózót Zoli visszahozta, jól megbeszéltük vele az időjárás szeszélyességét és az évjárat várható gyengeségét. Azt mondta, hogy a nagy borászatok a környéken fölvásárolják az összes szőlőt és még éretlenül leszedetik. Aki nem tudja most leszedni a szőlőt, az lehet, hogy már nem fog szüretelni később, mert az egész lerohad.
Szerda este kimentem a fűnyírókkal és rendbe hoztam a telket és a pince előtti részt. A fűfodrászolás már sötétbe nyúlt, ezért nem ez a legtökéletesebb gyep a környéken, de a szürethez megteszi.
Csütörtökön keményen anyáztam a felhőket, de úgy gondoltam, hogy még ennyi belefér és, ha nem esik tovább, akkor szombaton bele tudunk menni. Ezért lefoglaltam az utánfutót egész hétvégére.
Aztán pénteken leszakadt az ég és egész szombaton szakadt tovább. Esett vagy 80 mm csapadék a két nap alatt. Az utánfutót visszamondtam, a barátokat értesítettem, hogy a szüretelés elnapolva. És egész nap mérgesen, a lábamat lógattam otthon. Az előrejelzéseket böngészve nem tudom mikor lesz alkalmas az idő és a terület a szüretre, és mikorra szárad föl a dagonya.

3 megjegyzés:

Daeril írta...

A családi birtok Nagyrédén van a közeletekbe és othon voltam a hétvégén. Az állapotok siralmasak az eső után, ami nem rohad már most ott a szemek nagy része kidurrant az esőben. Tehát 3 napon belül lerohad az is...

Névtelen írta...

Ugyanígy jártam, eszi a szürke az egészet, én meg csapkodom a fejem a falba, hogy mér' nem szedtem le a múlt héten...

Kajzi írta...

Azt hiszem nem tettem olyan rosszul, hogy 15-ös cukorral leszedtem az Irsait augusztus végefelé. A sógoromnak még mindíg fent van(!), és porzik, mint a hortobágyi keresztút. A chardonnay szüretet jövő szombatra terveztem, persze ha az égiek is engedik. Örülök, ha a 16-17 fokot eléri, holnap meg is mérem.