2010. május 26., szerda

Sárdonééé II.

Soha többé nem veszek szőlőt. Már másodszor szopom be a dolgot. Tavalyelőtt vettem egy ismerőstől kékszőlőt. Gyenge minőségű volt. Olcsó húsnak híg a leve.
Tavaly egy másik ismerőstől vettem Chardonnay szőlőt. Már az erjedéskor éreztem benne egy oda nem illő illatot, de még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert még nagy változások előtt állt a bor. Márciusban még lelkesedtem, hogy nem lesz ez rossz jószág. A változások nagyon rossz irányt vettek. A bakszag nagyon bedurvult. Büdös a bor, de nagyon.
Először a hordóban kerestem a hibát, de ebben a hordóban erjedt a saját szőlőmből készült bor, aminek semmi baja. Alapos mosás után azonnal belekerült a must, tehát nem a hordótól lett beteg a bor. Aztán arra gyanakodtam, hogy a vontatott erjedés miatti késői és gyenge kénezés miatt alakult ki a rossz szag. De egy üvegballonban külön erjesztettem egy tételt, és azt jó erősen alapkéneztem, amikor acél tartályba fejtettem. Ezt szántam töltögető bornak, ezért úszófedeles tartályba került. Ennek is megvan a rossz szaga, pedig ez sem a hordóval nem találkozott, sem a kénezése nem szenvedett hiányt vagy késlekedést. Szóval a szőlő hozta magával azt az okot, ami miatt megromlott a jószág. Vagy valami rossz mellékterméket termelő élesztő szaporodott el benne erjedéskor (nem oltottam be fajélesztővel), vagy vegyszermaradék okozta az egészet. A neten kutakodva még találtam egy okot, az élesztők nem megfelelő nitrogén ellátását, de ez nem lehetett nálam az ok, mert ugyanúgy kapott élesztő tápot ez is mint a sajátom, és annak semmi baja.
Kapott egy Kupzitos kezelést, de ez csak csökkentette kicsit a szagot, teljesen nem szüntette meg. Nagyobb mértékben meg nem akarom használni ezt a szert, mert nem akarok rézoldatot inni. Az nem túl egészséges. Úgy gondolom, hogy ez is a lepárlás útjára lép.
Ebből az esetből tanulva, ha a mérgem kicsit csillapodik, és mégis vennék valakitől pár kiló szőlőt, akkor tutira kénezem a cefrét és fajélesztővel beoltom a mustot, mert másnak a területén lévő élesztőkben nem lehet bízni.

5 megjegyzés:

Dezső írta...

Hasonlóba futottam bele cabernet sauvignon-nal. Szintén vásárolt szőlő, igaz kéneztük és fajélesztővel erjedt ki üvegballonban. A seprővel lett valami, bűzös, rothadó szaga volt. Lefejtettem, többször alaposan átlevegőztettem, és szerencsére mostanra teljesen megszűnt a szag. Mondjuk az írásod alapján nálad komolyabbnak tűnik a probléma. Próbáltad esetleg a levegőztetve fejtést? Szerinted használna neki?

Samu László írta...

Mivel nekem is volt rossz tapasztalatom a seprővel, ezért a lehető leghamarabb le szoktam fejteni róla a boraimat. Finomseprőn is csak max egy hónapig tartom, mert az a tapasztalatom, hogy visszazavarosítja a bort. Ez is már tisztán került vissza ebbe a hordóba egy levegőztető fejtés után. Egy órán keresztül zubogtattam a kádba. Tehát a levegőztetés is megvolt, mert már akkor éreztem ezt a rossz szagot. Aztán a kupzitos kezelés után sterilre szűrtem, de szerintem még ezután is erősödött a szaga. Teljesen elkeserít a cucc. Adok neki egy kis aktívszenet, és lesz belőle pálinka.

Dezső írta...

Szomorú dolog, az biztos. Kupzittal még nem volt dolgom, most olvastam csak utána. Egyébként nem gondoltam volna, hogy sterilre szűrés után is képes tovább romlani egy bor. A sterilszűrésre eddig mindig úgy gondoltam, mint valami aduászra, de ezek szerint ez nincs így. Remélem, azért jó pálinka lesz belőle.

Kajzi írta...

Az már tuti, hogy a seprő lehet a hibás! Idén nyálkázd le a mustot. Miután lepréselted a szőlőt, a mustot még ne öntsd közvetlenül a hordóba, hanem "pihentesd" egy napig, így a durvább anyagok-mint pl föld és egyéb anyagok-leülepednek az aljára, és a hordóba ezek már nem kerülnek bele.
Amúgy én is azt mondom, hogy nem szabad sokáig a seprón tartani a bort, nálunk a vörösbornál fordult elő, hogy záptojás szagú lett a seprőn tartástól, de szerencsére szellőztetéssel én alapos kénezéssel megszüntettük a hibát.
Még egy dolog: a szűrésről azt olvastam, hogy szó szerint "kiheréli" a bort, tehát ha most szellőztetted, leszűrted és kénezted hagyd pihenni legalább egy hónapig. Úgy kell erre gondolni, mint aki egy szívműtéten esett át, ő sem kel fel a második napon, hanem az orvosok pihenőre fogják. Fogd pihenőre te is, egy hónap után nézz rá.
Ha már így belejöttem, javasolnék még valamit: ha van műanyag, vagy kóracél tartályod, először abba erjeszd ki a bort, utána ha akarod átteheted fahordóba, hogy megkapja a fás jelleget, majd újra tedd vissza a reduktív tartályba. Ezzel a technológiával sokkal gyümölcsösebb és üdébb lesz a borod. Főleg a chardonnaynál kiemeli a fajtajelleget,a kellemes zöldalmás-körtés-bodzás, néha trópusi gyümölcsös illatokat.

Mennyi chardonnay-t vettél tavaly?

Samu László írta...

Szia Kajzi!

Kössz a tanácsokat, megfogadom. Az Attisch féle táposzsák módszert is alkalmazni fogom, hogy csökkentsem a musttal bevitt szennyező anyagokat. Öt mázsa szőlőt vettem annó.