2010. május 19., szerda

Kötöző gép

Legújabb beszerzésem egy Beli szőlőkötöző készülék. Az egyik legutálatosabb meló szerintem a szálvesszők lekötözése. Ezt könnyíti meg ez az ügyes kis szerszám.

Az idén a legnagyobb problémám még mindig az időhiány. Úgy volt, hogy lesz napszámos és tehermentesülök egy kicsit, de nem sikerült embert találni és így muszáj a leggyorsabb megoldásokat megkeresnem. A gép ára horribilis volt, de úgy voltam vele, hogy egyszer kell megvenni, és ha vigyázok rá, akkor nagyon sokáig ki fog engem szolgálni.
A működési elve a következő. A gép pofái közé be kell fogni a kötözendő vesszőt és drótot, a feltekercselt vékony drót első nyomásra befogódik az alsó pofa karmantyújába, így kell visszahúzni a dróttal együtt a gépet, át a szőlővesszőn. A következő nyomásra a gép elvágja a két szál drótot, ami közrefogja a vesszőt, majd az elején lévő kis szorító, ahogy kihúzza az ember a gépet, spirálcsigájával megtekeri a drótot. Nagyon ügyes kis szerkezet. A szorító véget kellett kicsit állítani, hogy meg is tekerje a művelet végén a drótot, meg el is engedje.
Az első húsz kötözés után kitapasztaltam a jószágot és nagyon megszerettem. Minden munkafázisának meg kell adni az időt, nem szabad kapkodni vele, de így is nagyon haladós és kényelmes vele a munka.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

helló

A beli binder nagyon jó gép és tartós én már kilenc éve használom a sajátomat na nem 0,3 hektárhoz hanem 6-7-hez pontosan azért mert gyors, megbízható, és ebben a méretben olcsó is mivel napi 1 hektárt le lehet vele kötni amit 3 napszámos tudna csak megcsinálni, vagyis minden nap használattal megtakarítok 8000 forintot

Névtelen írta...

Dróttal kötözöl?

És mi lesz jövőre a metszésnél?

Samu László írta...

Szóval ez igen vékony kis acéldrót ami az egy évnyi időjárási viszontagságnak kitéve igencsak meggyengül, mire a metszésnél le kell rángatni a drótról. Aztán meg teljesen elrozsdál, elbomlik.
A megkötése is csak pár összetekert menet, az is könnyen szétjön egy rángatásra. A madzaggal kötözött vesszőt kínszenvedés volt lerángatni tavalyelőtt, mert szívós kis jószág. Ez könnyebnek tűnik.

londonercsecse írta...

Bocs, de mibe kerul?

Samu László írta...

70 rugó!

londonercsecse írta...

Haat, nem olcso, az biztos...Leesett az allam.

luk írta...

Honnan vetted a Beli Binder kotozogepet ?
Koszi szepen

Samu László írta...

http://www.pannoniavitnyed.hu/
Innen rendeltem, még mindig forgalmazzák.

Üdv
Samu