2010. március 2., kedd

Sáárdonéééé

Szőlősgazda a minap http://szolo.blog.hu/2010/02/24/mi_lesz_a_borokbol itt fejtegette a bora fejlődési fokozatait a különböző hőmérsékleti viszonyoknak kitéve, a vizsgálat tárgyát. Ezen felbuzdulva én is végigkóstolgattam hidegen és szobahőmérsékleten a Chardonnay hazahozott mintáit.
Hidegen, ahogy már írtam, mintha különállna benne minden összetevő, pici kesernye a kortyban és dominál az alkohol. Szobahőmérsékleten már teljesen mást mutat a jószág. Illata kezd kitárulkozni, ízében a savak dominálnak, hosszú íz és kicsi kesernye a kortyban.
Tetszik nekem ez a bor, nem egy kommersz jószág.

2 megjegyzés:

attisch írta...

Van 1-2 gondolatom:
1. Miért fejtesz másodszor? Olyan mennyiségű seprő van még a borod alatt ilyenkor? Nekem bejött, ezért évek óta csak egyszer fejtek, mégpedig a forrás után kb. másfél hónappal. Ekkor megkapja az alapként, max. kevés finomseprő megy tovább. Innentől már csak akkor fejtek, ha nincs mit inni, palackozok vagy tartályba töltök készrekezelt bort. Én hiszem és vallom, hogy a felesleges műveletek, így az x. fejtés nyúzza a bort.
2. Miért nem kapja meg az alapként a borod, ha szárazra erjedt? Gondolom neked nem kell elmondani a kénezés pozitív hatásait:
-antiszeptikus és enzimgátló hatás,
-redukáló, antioxidáns hatás,
-íz- és zamatmegőrző hatás,
-színstabilizáló hatás.
Én nem bíznám az oxidációra, haszontalan mikroorganizmusokra a boromat, ha már eddig megdolgoztam vele.
3. Megkóstolnám szobahőmérsékleten!!! :-D

Samu László írta...

Azért fejtek másodszor mert az a tapasztalatom, hogy a finomseprő hajlamos visszazavarosítani a bort. Tavaly így jártam az egyik tételnél. Az első fejtést két hónap után végeztem el, de még kicsit mozgott a bor. Szépen lassan végigerjedt, de nagyon lassan, ezért nem tettem hozzá ként, hogy ezt nehogy megakasszam. Most már teljesen megállt a forrás, letisztult a bor. Le akartam szedni a finomseprőről és mivel ott nem tudtam rendesen megkóstolni, ezért nem tudtam, hogy van e benne még maradék cukor. Labor eredmény alapján akarom beállítani a ként. Ezért csak keveset adtam egyenlőre hozzá, és az alapján adom hozzá a megfelelő mennyiséget.
További nyúzást nem tervezek. Kóstolásról lehet szó, hétvégére hozok haza mintát. Jövő héten tudunk találkozni Pesten.