2010. június 21., hétfő

Állapotfelmérés

A rengeteg eső miatt elmaradtak nagyon fontos munkák a szőlőben. Hétvégén kimentem és felmértem az állapotokat. Ha végre eláll a zuhé és egy kicsit felszárad a talaj, akkor rengeteg teendőm lesz.
Kezdjük azzal, hogy a fattyazást nem tudtam rendesen befejezni, mert akkor is kizavart az eső. Ezek a hajtások, amik a tőke törzséből jöttek, már valahol elérték a normál lomb magasságát. Mostanra már nehéz kitörni őket. Ezt össze kell kötnöm a hajtásválogatással és a hajtások drótok közé befűzésével. Jelenleg összevissza dzsumbuj van mindenütt, amit szépen ki kell fésülni, és a felesleges hajtásoktól meg kell szabadulni.



Az új telepítésű hárslevelűket meg kellene karóznom. Szépen karóhoz kötözni a hajtásokat, nehogy megtépázza valami vihar. És a gazból is ki kellene szabadítani őket.

A diófa máris termőre fordult. Egy kis diócska árválkodik rajta. Ügyes kis jószág.

Ez itt egy újtelepítésű Pinor Noir. Ez a legszebb, a többi nem indult be ennyire.

Ez pedig egy most telepített sárga muskotály.

A tavaly telepített sárga muskotály is a karóhoz kötözésre vár.
Összegezve a munkákat. Ha lesz egy kis csapadékmentes időszak a héten, akkor a damilos kaszával, csőkötözővel, kapával és rengeteg munkakedvvel fölszerelkezve ki kell vágtatnom a szőlőbe és rendbe kell tennem a sorokat. Be kell szereznem százötven támkarót és amíg nedves a talaj leütni őket jó mélyre az új telepítésű szőlők mellé. A pince tetejét is le kell bozótvágózni, mert embermagasságú dzsumpa nőtte be. A telken is ki kell irtani a csipkebokrokat. Szóval ez nem úgy néz ki, mint egy nap teendőinek listája, de majd igyekszem a lehető legtöbb mindent belesűríteni a rövidke szabadidőmbe.

1 megjegyzés:

tóni bá győrböl írta...

szia laci, már aggódtam ,hogy valami ért, mert igen régen nagy csend volt a blogodon. ,de hála isten látom hogy jól vagy. ennek igen örülük. további jó munkát:tóni bá győrböl.