2008. október 1., szerda

Szüret

Na kérem, ez is mög vót!
Hétvégén leszüreteltük a muskotály kétharmadát. Rengeteg köszönet a segítőknek!
Szombat reggel kezdtünk neki a munkának egy kis reggelivel, kicsi borozással. Eligazítottam a szedőket, hogy csak a muskotályt szedjék, és ami rothadt, azt dobálják ki. (enni sem szeretném a rothadt szőlőt, nemhogy inni) Szerencsére nagyon szép volt a szőlő, csak az erdő felöli sor volt kicsit rothadt. Kicsit hűvös, de munkára kiválóan alkalmas időben, pillanatok alatt teleszedték a ládákat, úgyhogy rohanhattam be a pincéhez, és Imivel és Petivel megkezdtük a feldolgozást. A zúzó bogyózó jól vizsgázott, csak legközelebb kell neki egy villanymotor, mert a műanyag hajtótárcsa nem egy tartós megoldás, meg a tekerés hatására állandóan elmozdult az egész szerkezet. Amint kiürültek a ládák azonnal mentem vissza velük a szürethez, de nem voltam elég gyors, mert elég sokat kellett ácsorogniuk a szüretelőknek. Tanulság, kétszer ennyi láda és kétszer ekkora utánfutó kell legközelebb. És szükség lesz még egy szüretelőkádra is.A ledarált lebogyózott szőlő addig ázott héjon, amíg a másik szüretelő kád tele nem lett, úgy két órán át. Aztán egy nagyon gyors és kíméletes préselés után egyből ment a hordóba a lé. Így a nap végére négy hordó és egy 50-es ballon lett arasznyi híján tele.400 liternyi cefrét pedig ott hagytunk a kádakban héjon ázni (kicsi borként szórtam a tetejére), amit vasárnap préseltünk csak ki. Ebből is megtelt egy hordó meg két ballon.

Mivel a minőség a cél nem a mennyiség, és idővel sem voltunk nagyon eleresztve, ez az 1100 liternyi szinte színmust nagyon szép mennyiség. Nem is tudtam volna többet elrakni, megteltek az edényeim. A hordókat lezártam kotyogóval, lemostam a prést, összesöpörtem a pincét, elpakoltam az útban lévő dolgokat és rájuk csuktam a pinceajtót. Két hétig felé se nézek a pincének.Eredetileg vissza akartam hordani a törkölyt a szőlőbe, de erről lebeszéltek. Annyi lé maradt benne (szinte kézzel ki lehet nyomni), hogy érdemes lesz belőle pálinkát főzetni. Így lett 400 liter törkölycefrém is, ebből májusban remélhetőleg finom pálinka lesz. Eperfahordóban érlelem majd.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó buli, meg jó munka volt,jó társaságban!
Örülök, hogy benne lehettem!

Névtelen írta...

Nagyon jó buli volt!Már várom a késői szüretet,de most nem vezetek.:-)
A sok kapkodás meg jó volt tanulópénznek,a következőnél már rutinosan halad a szüret.Pálinka nem romlik meg,nem lesz idő rá!:-)
Ja és jó kis izomlázam volt 2 napig! De megérte!
Szia!
Zozó