2008. október 27., hétfő

Prominens vendég

A zajos erjedésen átesett a bor. Ez a ballon oldalán lerakódott habmaradványokból látszik. Egy hét és teljesen kiforrja az összes cukrát. Ekkor lefejtem a durva seprőről és kap egy alapkénezést. Hagyományosan ilyenkor teletöltik az edényeket és hagyják állni a seprőn még egy hónapig, vagy Karácsonyig, de ez azt eredményezi, hogy a durvaseprőben bomlási folyamatok indulnak meg (megrohad), és nekem senki nem fogja bemesélni, hogy ennek a melléktermékei jót tesznek a bornak.
Az üresen árválkodó vörösboros hordót lekéneztem, ha minden jól megy, akkor pár hét múlva kap egy kis tartalmat is.

Tegnap rendbe tettem a törkölycefrét is. Nagy műanyaghordókban érlelődik hátul, és a hideg miatt már leállt az erjedése, úgyhogy teleraktam a hordókat, a tetejüket megszórtam borkénnel és lezártam légmentesen. Tavasszal figyelnem kell rá, hogy ha újra beindul az erjedés, nehogy szétnyomja a hordókat.

Pénteken díszkísérettel megérkezett a pincém eddigi legprominensebb látogatója. Ebédjét ott fogyasztotta. És mindennel teljesen elégedett volt.




5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én három éve vágtam bele, igaz csak a borászkodós részébe, a szőlőt veszem. Nagyszerű hobbi, jó pár őszi hétvégét ennek szentelek, lehetőleg társaságban.
Nem derült ki számomra egyértelműen, hogy vereset is csinálsz-e, én csak azzal piszmogok. Na de majd visszaolvasok az elejére.

Samu László írta...

A kékszőlőt én is veszem, mert ennél nagyobb területet nem tudnék rendben tartani, és most csak muskotály van a szőlőben. Egy hordó vörös nálam is lesz idén.

Samu

Névtelen írta...

én simán áttértem a vörösről a fehérre.

hol lehet olyan bazi nagy traubis üveget venni?
:-)

Névtelen írta...

Szia, engem is érdekelne, hol vetted a tartalyt, mivel most akarok en is egyet venni. Meg egy kerdesem lenne, kell-e neki valami specialis mosogatas az elso bor betoltese elott?

Samu László írta...

Írj emailt a címemre, és megadom a tartály vásárlás helyét.

Samu