2010. október 8., péntek

Fejtés

Tegnap este lefejtettem a borokat. Szép hosszú és fárasztó munka volt.


Három tartályban forrtak idén a borok. A két kicsiben úgy 180 liter a nagyban 350 liter.
Talán a mustülepítés időtartama miatt, de érzek különbséget a borok ízében, ezért minden tartályt külön kezeltem továbbra is. Első lépésként seprőről leszivattyúzott bor a szüretelő kádba került. A pontos aljmennyiséget nem sikerült eltalálnom, ezért az alsó csapról még egy kannába leengedtem a tartályban maradt bort a seprő tetejéről. Ezeket a külön leengedett borokat már nem öntöttem a többi közé. Inkább hazahoztam és külön kezelve ülepítem, és jól meg tudjuk kóstolni a héten. (A kis tartályokból a seprőt szintén hazahoztam, jó lesz a pálinka cefrébe, gazdagítja a törkölyt.) A tartály kimosását trisóval végeztem. Rengeteg borkőkristályt kellett lesúrolni a tartály oldaláról, főleg onnan ahol a hegesztési varratok vannak. Ezután a trisót citromsavval semlegesítettem és még egyszer tiszta vízzel kiöblítettem.


Ezután került vissza a bor a tartályba és megkapta az alapkén mennyiséget. Kicsit vártam, hogy a habzás alább hagyjon, és lezártam az úszófedelekkel a tartályokat. Néhány héten belül teljesen tiszta bort tudunk inni a fölső csapokról.

3 megjegyzés:

Dezső írta...

Múlt héten fejtettük először a rizlinget, és idén mintha valamiért jóval több borkő ült volna ki a tartály falára, mint eddig. Szerinted mi lehet az oka? Én csak úgy nagyjából tisztogattam le a lerakódást, remélem, nem lesz belőle probléma. Közben letisztult már a borod? Milyen lett?

Samu írta...

Az öregek azt mondják, hogy az öreg hordókban lerakódott borkő, segít kiegyenlíteni az évjárathatásokat. Ha gyengesavú az év, akkor visszaoldódik a borba egy kicsi, ha erős, akkor könnyebben tud megtapadni a borkő. Mindez hordónál igaz is, de tartálynál szerintem a feltapadt borkő csak a baktériumok melegágya. Én rendesen lesúroltam és csak utána fejtettem vissza a bort. A bor szépen letisztult, de úgy érzem nem ez lesz az évszázad bora. Brutál savas és rövid ízű.

Gabssy írta...

Szia!

Köszönöm a tippeket a túlkénezett cefrémhez. Megindult a dolog, mostanra szépen ki is forrt, jövő héten lefejtem (anyuék a héten derítették). Minden jót!