2009. június 10., szerda

Az új jószágok

Jó három hete voltam utoljára a „birtokon”, és azóta sok minden történt. Az első szembetűnő kép a kis hárslevelű hajtások. Nagyon szépen megindultak a hajtások csak kb. 25-30 nem bújt még ki a csirkéből, de remélem ezek is megindulnak előbb utóbb.


A diófa is levélbe borult.



Amin igazán csodálkoztam, hogy az Irsai oltványok még alig-alig bújtak ki a csirkéből, a legnagyobbak is még csak ekkorák. Remélem nincs bajuk, teljesen ugyanazzal a technikával ültettük őket, mint a hárslevelűt, ugyanannyi vizet kaptak, tehát ugyanúgy kellene nekik viselkedni.


Az öreg tőkéken már nagyra nőttek a hajtások. Mivel idén sikerült időben befejeznem a hajtásválogatást, nem fogadott nagy dzsumbuj és úgy tűnik, hogy a betegségek is elkerülték a tőkéket, egyelőre. A traktornyomból ítélve a permetezéseket Jancsi bátyám rendszeresen végzi.



A hajtások már szépen túlnőttek a felső drótpáron és be kell fűznöm őket a lehető leggyorsabban, talán hétvégén tudok rá időt szakítani.

És itt vannak a pótlásként elültetett sárgamuskotály tőkék, nagyon stramm kis jószágok.


A telek is egy kicsit el van hanyagolva, a fűkaszával meg kell látogatnom, nehogy őserdőt kelljen irtani megint.






6 megjegyzés:

attisch írta...

Türelem, türelem és türelem... Ez kell a kis oltványok cseperedéséhez. Meg adjon a jó Isten elég csapadékot és akkor rendben lesznek! :D Sok sikert!

Samu László írta...

A csapadékhelyzet sajnos siralmas volt az ültetés után és ez szerintem meg is fog látszani az eredményen. Most még látszik, hogy volt eső, de ha megint lesz egy két hónapos aszály, akkor cseszhetem az új telepítést. Türelemből meg van bőven, mert ugye szőlőt az unokáinak ültet az ember.

Szőlősgazda írta...

Szia!

Jól látom, hogy diófát ültettél a szőlősor végére? Ez nem túl jó ötlet, mert ha megnő, nagyon le fogja árnyékolni az ültetvényt, és sok nedvességet is elvesz a szőlő elől.

Névtelen írta...

DRága Samci Barátom!
Tudod a gaz legjobb ellensége a barát!
Tudod a Jó barát!
Sok borral kell ösztökélni és irtódik a gaz!
Szóval szólj és megyek gazolni csak sok sok bor legyen a kerítés mentén ,nehogy kiszáradjak! :)))
Zozó

Névtelen írta...

A Szőlősgazdának: A dió nem egy rohamléptekkel növő fa, meg felfelé nő. A szőlősor hosszában van. 1, vagy 2 tőkét veszélyeztettne, de nem teszi, mert mélyre gyökerezik! Ő tudja!

bölcsiapu

Samu László írta...

A diófáról: Persze le fogja árnyékolni a környéken lévő 10 tőkét, meg ezektől elszív egy kevés vizet, de lesz hova menekülni a nyári hőség elöl. Arra a végére ültettem a szőlőnek, amerről kevésbé árnyékol. Nagyon, nem tudtam volna máshová ültetni, nincs máshol helyem és ezt a fát mindenképpen el akartam ültetni amikor Andris megszületett, valami olyan helyre ami tíz év múlva is a miénk lesz, hogy fel tudjon rá mászni.